Pengikut

Ahad, 23 Januari 2011

tiramisu dan kek keju..

minggu lepas punya kerja.. tiramisu atas permintaan birthday man yg teringin makan tiramisu sebab menonton cerita tiramisu kat tv3..  gambar x snap.. biasalah aku lupeee... dah makan baru teringat... resepi cilok kat Ros, resepi asal dari Chef Hanieliza.

TIRAMISU - Versi 2
Resepi oleh Chef Hanieliza

Bahan:-
1 gulung kek swiss roll kopi (guna kek coklat)
250 gm keju cream philidephia
150 ml yogurt asli (ganti dengan whipping cream)
1/2 cawan gula
1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek) - x letak.
serbuk nescafe (ganti dengan serbuk koko)

Cara
Kek dihiriskan nipis. Pukul keju, gula dan whipping cream sehingga gebu. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas. Tuangkan adunan keju dan rata. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi. Ayakkan serbuk koko dan sejukkan sebelum dihidangkan.

tiramisu ni memang sedap.. terima kasih Chef Hanieliza dan Ros..

Tiada ulasan: