Pengikut

Ahad, 15 Mei 2011

makan2 di hari ibu... terima kasih kepada tuan punya resepi...


black bottom cupcake & oreo mini cheesecake


Bahan-bahan

210 gm tepung gandum
250 gm gula perang
30 gm serbuk koko
1 tsp baking soda
240 ml air
80 ml minyak jagung
1 tbsp cuka makan (optional)
1 tsp esen vanila
1/2 tsp garam halus

Cream Cheese Filling:
250 gm cream cheese, lembutkan pada suhu bilik
70 gm gula kaster
1 biji telur Gred A
1/2 tsp esen vanila

Cara-cara
1. Pukul cream cheese dan gula hingga licin. Masukkan telur, esen vanila dan pukul sekejap hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. Gunting sedikit muncungnya.
2. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan cupcake.
3. Ayak tepung, serbuk koko, garam dan baking soda ketepikan. Satukan air, minyak jagung dan cuka. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung. Gaul hingga rata.
4. Sudukan 1/2 adunan ke dalam acuan. Picit cream cheese filling di tengahnya sehingga cheese timbul di permukaan. Buat sehingga habis.
5. Bakar selama 25 minit atau sehingga tidak melekat pada lidi apabila di cucaauk.


Oreo mini cheesecake

Sumber : kakfida @ myresepi.com

Bahan-bahan ( 16 keping )

22 keping biskut OREO (akak guna perisa choc. creme)

1 buku cream cheese

1/4 cawan gula halus

1 biji telur

1/4 cawan sour cream/plain yogurt

1/2 sk esen vanilla

sedikit garam

secukup papercups

Choc. masakan dicairkan - utk topping (opt)

Cara-cara

Panaskan oven pd suhu 160C.Cincang kasar 6 keping OREO. Bubuh papercups di dalam muffin tray dan masukkan 1 keping OREO di dalamnya. Dalam mangkuk mixer,pukul cheese hingga rata dan masukkan gula dan terus pukul sambil di masukkan telur, esen dan garam. Masukkan juga sour cream dan pukul perlahan hingga sebati. Akhir sekali masukkan OREO cincang dan gaul rata. Bubuh adunan kedalam papercup yg berisi sekeping OREO. Bakar hingga masak lebih kurang 25-30 min. Biar ciskek benar2 sejuk dan tuangkan sedikit choc cair utk hiasan jika suka. Sejukkan ciskek di dalam peti ais sebelum dihidangkan.

kek pelangi

Resepi kek pelangi ni sudah lama jadi tak ingat ambil di mana. Nota dah hilang, sebab resepi mudah, dah hafal sebab selalu buat. Kek kegemaran mak tersayang dan semestinya kena kukus. Kalau untuk kita, lebih suka yg bakar. Terima kasih kepada tuan punya resepi...

Kek pelangi
Bahan
250gm mentega
2 cawan tepung
1 cawan gula kastor
4 biji telur
baking powder
susu pekat manis (ikut suka)
esen vanila
pewarna merah, hijau dll

Cara
1. Ayak tepung dgn baking powder.
2. Putar mentega & gula hg gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji, tambah esen dan susu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
4. Bahagikan kepada beberapa adunan dan tambah pewarna.
5. Kukus selama 1 jam.

Tiada ulasan: