Pengikut

Selasa, 24 Januari 2012

resepi pavlova...


Assalamualaikum...ini kali ke-3 kita buat pavlova...jadi sebelum resepi ni hilang, baik kita masukkan kat sini...apa2 hal senang nak tgk nanti...

Pavlova
Bahan A
210gm putih telur
300gm gula kastor

Bahan B
1 1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh tepung jagung
1 1/2 sudu teh white vinegar (kita guna cuka masak aje)

Cara
1. Putar telur putih dengan speed perlahan hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan lajukan speed hingga soft peak.
2. Masukkan esen vanila, tepung jagung dan putar, kmdn masukkan white vinegar. Terus putar hingga meringues halus dan berkrim.
3. Letak meringues diatas kertas parchment. Bakar pada suhu 130C selama 1 jam 10 minit atau sehingga apabila dipegang bhgn atas terasa kering. Biar meringues di dalam oven sejam lagi @ shg oven sejuk.

Vanilla cream
Bahan A
200gm fresh milk

Bahan B
2 biji kuning telur (A)
25gm tepung jagung
20gm fresh milk
20gm gula
1 sudu teh esen vanila

Bahan C
200gm fresh cream (non dairy whipping cream)

Cara
1. Satukan bahan B dan kacau sehingga adunan tidak berketul-ketul.
2. Double boil bahan A, masukkan bahan B dan kacau sehingga pekat.
3. Simpan dalam chiller sehingga custard sejuk (sekurang2nya 3 jam)
4. Putar fresh cream sehingga soft peak dan masukkan custard sejuk tadi. Kacau hingga sebati. Sapukan atas pavlova dan hias dengan buah-buahan yang masam.

p/s: buat vanilla cream dulu...boleh jugak abaikan (mood malas) & putar fresh cream saja & sapu atas pavlova.

2 ulasan:

Lady Diana berkata...

pavlova ni mmg sedap tp xpernah buat sndri.. nk try resepi ni la.. hehe.. salam kenal.. dh follow awk.. jom singgah ke blog saya. klu rajin komen2 la.. :)

ida berkata...

Salam perkenalan...tkasih sudi follow...nanti akak singgah ye...trylah ye resepi ni...sedap bg yg suka manis...