Pengikut

Ahad, 2 September 2012

pavlova & cream puff...

Hr ni, merajinkan diri buat pavlova. Itupun sebab teringin sangat nak makan. Takde sapa pun nak buatkan. :(  Nak beli, nanti kena marah. Jadi, kenalah buat jugak. Alang2 dah terlebih whipping krim, dgn rajinnya lg kita buat cream puff pulak. Puaslah google mencari resepi.

Resepi pavlova
5 biji putih telur
1 cawan gula
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka makan
esen vanila

Cara
Panaskan oven 150`C. Pukul putih telur dgn perlahan, kemudian tambahkan kelajuan, masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga jadi meringue. Masukkan tepung jagung yg diayak, cuka dan esen vanila. Gaul rata. Alaskan dulang dgn baking paper dan buat bentuk bulat. Sebenarnya kena buat bulatan atas baking paper tu tp sebab kita nak cepat, kita bentukkan aje ikut suka.

Resepi cream puff disini
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan mentega
1 cawan air
1 sudu besar gula (kita tambah)
4 biji telur gred B (kita guna 2 biji telur + 2 kuning telur-baki pavlova)

Cara
Masak air, mentega dan gula hingga mendidih. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati. Tutupkan api. Sejukkan sebentar, kemudian masukkan telur dan kacau lagi. Masukkan dalam piping bag dan paipkan atas loyang yang disapu marjerin.  Bakar dalam oven 175`C dalam masa 25 minit atau sehingga perang. (ikut resepi 10-15 minit tp kita tambah masa lagi)





Tiada ulasan: